batman som bäst var adam west*

Jag går inte på bio så ofta nuförtiden. Inte har jag någonsin besökt biografer ofta men under de senaste åren har besöken blivit ännu färre. Att de tre små biograferna (Diana, Thalia och Julia) som fanns i Åbo när jag flyttade dit, inte finns mer har nog mycket med det att göra.

Häromveckan såg jag ändå den nya Batmanfilmen. Det var lång men inte uttråkande lång, det var action men vad hände egentligen? Lite det ena och det andra, någon pratade med hes röst, en annan med konstigt hård röst och en talade ett slags överdriven cockney så att jag började fnissa.

Ärligt talat kommer jag inte ihåg så mycket av filmen nu ett par veckor senare. En jaha-film. En uppgiven hjälpte gömmer sig för allmänheten, det ena leder till det andra och det tredje, hjälten hittar sin svarta kåpa, hans svaga ben stärks, han tar sig an the bad guys, blir utpekad som bad guy själv, bilar kör runt i staden, han deporteras långt bort, jämrar sig och tränar, klättrar och faller, rättegångar hålls i staden, poliser går på is, någon faller genom, det som skulle bli grön energi kan bli en katastrof i motståndarens händer, tiden går – inte många timmar/minuter/sekunder kvar nu, bilar kör runt i staden, han klättrar och faller, han kastar säkerhetslinan och klättar, han kommer upp, plötsligt är han hemma igen, tiden tickar ner, ett barnhem utryms, de står på bron, poliser skjuter mot polis, men så, förståss: läderlappen syns på himlen (eller var det mot en husfasad), han med hesa rösten är tillbaka, atomkatastrofen undviks och han försvinner… fast inte på riktigt.

Ja, och så fanns där förståss de obligatoriska flörtscenerna och missbedömningen av medpassagerare och motståndare. Och en grej undrade jag över, catwomans spinkiga armar och ben, är de gjorda av typ, stål? I verkligheten skulle en så där spinkig konstruktion gå sönder av de sparkar och slag hon riktade. Men förklaringen ligger väl i att det inte är på riktigt. Det är på film och inte en film som har speciellt mycket med den här världen att göra.

Jag skrev här i inledningen att jag inte går på bio så ofta. Kanske är det för att jag är ovan, men jag tycker ändå att reklamerna som visas före filmerna nuförtiden har blivit mer påträngande. Samma tanke slog mig också under filmtrailrarna. Abraham Lincoln som jagar vampyrer, en nallebjörn som kommer till liv och fullkomligen tar över en ung mans liv och ännu något som jag nu glömt.

Film är kanske bäst på bio, men om biografutbudet inte är varierat kan väl inte filmutbudet vara det heller.

Tur att uthyrningar ännu har ett (ganska) varierat utbud.

Det om det! Tipsa gärna om bra fimer du sett!

* och ja, den gamla Batman & Robin-serien från 1960-talet, det var den rätta Batman! Där satt jag som sjuåring i tv-soffan och låtsades fatta vad de sa och skrattade åt något skämt som de vuxna skrattade åt och tyckte att pow och crash actionbubblorna var roliga. ”Holly caffeine!” för att citera Robin, jag tror jag tar mig en kopp kaffe till!

3 tankar om “batman som bäst var adam west*

  1. haha, just så där ska Batman recenseras! Jag såg filmen, och till och med min actiondiggande kompis var lite frustrerad. Jag går också så pass sällan på bio att jag underhålls av nästan vad som helst (också denna) vilket är en bra och dålig sak. Den senaste större bioupplevelsen var We need to talk about Kevin. En annan bra film som jag nyss såg på nytt: Rosetta av bröderna Dardenne.

    Attans också att Åbo blivit en sådan antifilmstad. Jag skulle gärna springa på bio varje vecka (är filmcrazy) men utbudet – är skraltigt.

    • jo just det, We need to talk about Kevin, hade jag ju tänkt se men hann inte till bion i tid… som tur är finns det ju filmarkivs- och kinokopla-visningar som man kan gå på om den stora biografen inte alltid har såna filmer som tilltalar. gick en tid på många filmarkivsbvisningar, men nu under senaste år har det inte blivit så mycket av det.

  2. Ping: Blobben | ytterligare några ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s