cirkuskollage

Så fick jag då tiden och dagen rätt. I går klockan 18.00 på Köysiteatteri (finns det något svenskt namn?). Fjärde årskursen i cirkuskonst vid Åbo Konstakademi uppförde sina läroprov. 14 stycken nummer allt som allt. Samtliga framträdanden var 3-10 minuter långa och antalet framträdande var 3-5 personer i varje nummer. Dramaturgi, koreografi, ljus och ljud, allt detta stpd studerandena för.

Ja, där fick ni referensramarna, hur såg det då ut på scenen? Många nummer var högklassiga, en del flippade ut i studentikosa performanser med mycket (ofrivilligt?) skratt på scenen.

Clownerna och jonglörerna var de jag hade störst behållning av! Men, hur kommer det sig att de traditionella cirkuskönsrollerna var så fruktansvärt närvarande. Männen jonglerade, kvinnorna hängde i trapetser. Männen var i huvudsak i blickfånget medan kvinnorna återfanns i mer assisterande roller. Jag säger inte att det var så i samtliga framträdanden, men i många. Jag skulle gärna se kvinnliga jonglörer (alltså kvinnor som jonglörer). Som barn (ung, 10-14 åring) jonglerade jag flitigt (numera inte så ofta, kanske jag skulle börja igen…), och alltid var det någonting som främst pojkar höll på med. Varför?

Men i alla fall. Skoj att se cirkus, nycirkus, cirkuskollage… vad det nu heter…

Mera sådant!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s