en bok om en film

en bok

2007 kom boken Den andalusiska hunden – en bok om en film, av Peter Glas, ut på den svenska förlaget Bakhåll. Med boken följer en dvd med filmen. Glas går bild för bild genom filmen och ”förklarar” vad som händer. Därtill, eller skall man säga innan (i början av boken) finns en slags analys av filmen.

Den andalusiska hunden är en film som många ställt sig funderade till. Finns det en idé och mening bakom och med filmen? Vad betyder den ena och det andra? Det var visst så att de inblandade inte heller hade riktigt klart för sig vad filmen skulle handla om/handlade om. Jag känner igen mina drömmar i filmen, eller är det filmen jag känner igen i mina drömmar.

Den scen som jag, som jag skrev i ett tidigare inlägg, fascinerades av redan innan jag sett den, är den när ett öga skärs upp av en rakkniv. Kanske mest på grund av sin (filmens, scenens) eller min, aningen makabra karaktär intresserade jag mig för det då i 15-, 16-års åldern. Nu ter sig secnen lite obehaglig men ändå bra/fin. Övriga scener jag gillar, som känns som mina drömmar, är den när en man kommer cyklande och plötsligt faller. Det brukar jag göra i mina drömmar, cykla, gå, köra bil och plötsligt bara falla ihop. Också scenen där myror plötligt kryper ur ett hål i en hand är fantasieggande.ögathandmyranjepp!

chien!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s