Nerver av stål

En dag förra veckan letade jag i minnet efter namnet på en film jag såg för många år sedan. Jag kom ihåg att det var en film från Australien, den utkom 2000 eller 2001, namnet hade någonting med blommor eller växter att göra och den handlade om ett antal äkta par som upplevde kriser. Det enda filmnamn som jag kom på var Magnolia. Det var växttemat som spökade.
Efter att ha letat en stund på nätet hittade jag en lista över, var det kanske, Top 10 filmer från Australien de senaste (många) åren. Och där fanns den ju. Lantana. Den fanns inte att hyra här i närheten så det blev en film som vi hade hemma i stället. Memento.
På lördagen befann jag mig i Vasa och vi gick på teater. Blommor av stål. Steel Magnolias som den ursprungligen heter är skriven av Robert Harling. 1989 blev den film i regi av Herbert Ross. Uppsättningen på Wasa teater är regisserad av Peter Snickars. Han har även stått för scenografin.
Det hela handlar om ett sammansvetsat gäng kvinnor i aningen varierande åldrar. I centrum står en moder-dotter relation. Vi befinner oss i USA i en småstad i Louisiana. Samtliga scener utspelar sig i Truvy´s frisersalong. Salongen är kvinnornas andningshål. Hit kommer de både för att fixa håret och för att få prata av sig. Här finns frisörskan Truvy, mamman M´Lynn, dottern Shelby, den rika och aningen omöjliga Clairee, haggan Ouiser och den nya flickan i stan, Annelle.
Föreställningen börjar bra. Salongen är mörklagd, mot en omväxlande blå, grön, pink fond står siluetter av allehanda attiraljer man kan hitta i just en frisörsalong. Finurlig musik, lite Brian Eno-influerade tongångar ljuder. Så gör kvinnorna entré. Som sig bör presenteras de i tur och ordning. Pistolskott ljuder, Shelby skall gifta sig och inte kan det sitta fåglar uppe i träden. De måste alltså skjutas. Nya-i-stan-flickan Annelle, spelad av Susanne Marins kommer blygt till salongen för att provklippa, och får anställning. Det visas sig finnas någonting mystiskt i hennes förflutna, hon är inbunden, gift, men ändå nästan hemlös. De övriga tanterna skriker och skränar och hon får just inte någon syl i vädret. Under föreställningens gång växer hon dock till sig och anammar olika klädstilar och frisyrer (vi skall komma ihåg att vi befinner oss på 1980-talet här.) Annelle är den i pjäsen som kommer bäst fram, man ser och förstår det som händer henne. Anna Grönbloms Dame-Edna-liknande Clairee är inte heller så dum, men spelandet går lite över och blir orealistiskt.
De övriga karaktärerna förblir alltför platta och pjäsens upplägg (genremässigt är det kanske någon slags allvarlig komedi …) förblir, vad skall man säga, mystiskt. Här finns en ordentlig story. Shelby skall gifta sig, hon gör det. Hon får ett sjukdomsanfall, publiken får veta att hon har en allvarlig diabetes. Läkarna avråder henne från att skaffa barn, hon skaffar ändå barn. Det visar sig att hennes njurar säger upp kontraktet, hon skall genomgå en transplantation. Så här långt ok (fastän lite segt emellanåt…) Här finns scener som har potential att beröra men alltför snabba punchlines serveras om och om igen och liksom river ner allt det som byggts upp. Visst, det kan vara lättare att behandla svåra saker om man tar in lite humor men ändå. Jag känner mig som åskådare bara besviken.
Och efter transplantationen då? Ja det går på sämsta möjliga sätt och den avslutande performancen är inte mycket bättre. Några gånger under föreställningen tänkte jag att det kändes som en färdigskrattad sit-com. Och tv/film och teater är inte samma sak, de fungerar inte på samma sätt. Hmmm…
Jag skall ännu försöka få tag på den där filmen, Lantana.
Medverkande i pjäsen är: Stina Engström, Anna Grönblom, Ragni Grönblom-Jolly, Susanne Marins, Linda Mattson & Carola Sarén
Blommor av stål hade premiär på Wasa Teater 24.2.2009

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s