”Älä töni mun kaveria-Rör inte min kompis”

Rör inte min kompis!Här om dagen kom jag att tänka på Rör inte min kompis-kampanjen som ägde rum i mitten av 1980-talet. Den lilla handen satt fast på mångas jackor. Jag har ett tydligt minne av min lilla hand.

Den var vit med blåa kanter och blå text. Jag stod utanför dagiset (som hette Barnholken, jfr fågelholk.), på framsidan, där det fanns en skogsdunge och en område med stenar, dit man inte fick gå. Mot en sten hade jag och min kompis V byggt en koja. På baksidan av huset fanns den större gården med gungor och en slags sportplan. Nu stod en klunga på gården, på framsidan. Vi tävlade om vem som hade den snyggaste ”Rör inte min kompis”-handen, samt rörde vid någon (slog till den lite lätt på armen), varpå någon annan ropade ”Int får du röra honom/henne”. Den häftigaste handen var den svarta med rosa text och rosa kant. Den vita med blått eller svart kom därefter. troligtvis var också de rangordnade, troligtvis så att den med svart text kom på andra plats och den med blått sist. Jag kommer inte ihåg om det fanns ytterligare färger. Gul och svart lär det visst ha funnits. Vi var alla fem eller sex år gamla och jag tror inte att vi förstod innebörden av att mobba. Det fick vi lära oss några år senare. Hela poängen med knapparna gick troligtvis inte heller hem, med tanke på tävlingen om den snyggaste knappen och ”ha, ha nu rör jag dig”-kommentarera. Men som ett fint minne kategoriserar jag det här.

På Facebook finns det en ”Rör inte min kompis”-grupp. Den är/verkar i Sverige men verkar inte finnas någon Finlandsgrupp, kanske man borde starta en sådan!

Och ja, kampanjen pågår ännu, man kan skaffa sig en ny knapp om man inte hittar sin gamla i någon låda någonstans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s