ett utdrag: Glad tv-jul

Här kommer en så kallad Tummen på pulsen-kolumn jag skrev i Vasabladet den 2 januari.

Glad tv-jul
Den sista veckan i december tenderar ofta att bli tv-fylld. Under de senaste fem åren har jag levt utan tv och med mycket annat. De tv-program som verkligen verkat intressanta har jag sett hemma hos någon annan eller på nätet, om de funnits att finna där. Därför är tv:n en extra trevlig mojäng nuförtiden. Åtminstone ett par dagar per år.
Förvånansvärt är ändå hur lätt det är att bli uttråkad när man en gång avvänt sig. Förutsägbara är vad mycket av det som sänds på tv är. Men nyheter då, kanske någon säger, de kan inte vara förutsägbara. Nej, förhoppningsvis inte, men nyheter kan man tanka på annat håll. Genom att läsa eller genom att lyssna (till radio till exempel).
Häromveckan på ett partaj redogjorde jag för min syn på konsumtionen och överkonsumtionen i detta samhälle. Kanske en timme senare var jag djupt involverad i tankar och diskussion kring vilken dator och Ipod det lönar sig att inhandla. Och ja, jag är den första att medge att jag inte är hysteriskt bunden vid de ideal jag när. Men den där tänkta musikapparaten låter vänta på sig, men det kanske mer beror på nojighet när det kommer till att inhandla dyra grejer.
Tillbaka till tv:n, eller i alla fall till de rörliga bilderna. Att inte ha en tv är inget hinder för att följa med serier, nyttiga eller värdelösa, det torde vara bekant för de flesta idag. Till mina DVD-favoriter hör för tillfället Black Books och The Mighty Boosh som räddade hösten 2006, Kath&Kim som var förra julens favorit, Flight of the Conchords som förgyllde denna höst och Spaced, denna juletids fröjd. Gemensamt för dessa serier är att de är allvarliga komedier, kanske de även på en del sätt kommenterar samhället, inte som nyheter men ändå.
I första säsongens sista avsnitt av Spaced konstaterar Tim (en av huvudpersonerna) att livet inte är som i filmer Och tur är väl det, för det hade kunnat bli förutsägbart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s