Gårdagens gröt i dagens pannkaka

Använder jag pappers- eller plastpåsar? Det hela utspelade sig för ett par år sedan när en radioreporter stannade mig på gatan. Vilkendera trodde jag att var mer miljövänlig? Det ”rätta” svaret var då att plastpåsen var den mer miljövänlig, omvänt mot vad man kanske hade trott. I dag läser jag på flera ställen att papperspåsen är det mer miljövänliga alternativet, förutsatt att den lämnas till pappersåtervinning. I många länder diskuteras totalförbud mot plastpåsar, speciellt de av det tummare slaget. Det bästa alternativet att bära hem varorna i, är tygpåsen. Speciellt om du sytt den själv.
Det är inte lätt att orientera sig rätt bland all information som finns omkring oss.
Behöver vi då allt det vi bär hem i dessa plastpåsar? Svaret är, hoppas jag och vågar jag tro, nej. Att tacka nej till plastpåsar i affären borde inte heller vara svårt, även om varor ibland packas in snabbare än snabbt.
När det kommer till speciellt inköp av matvaror finns det ett växande utbud Rättvisemärkta varor som jag i mån av möjlighet försöker hålla mig till, även om det lätt svider i en studerandes spinkiga plånbok.
Så som mycket just nu, kan man säga att det är en fråga om tid. Beroende på hur mycket tid man har till sitt förfoga, kan det vara lättare eller svårare att ägna sig åt återvinning och återanvändning.
Det behöver inte vara komplicerat. En stor sliten tröja kan bli en hel tröja i mindre storlek. En snygg gardin från ett lopptorg kan bli en duk, en väska eller varför inte en tygpåse. Och havregrynsgröten från i går kväll kan fungera som just den ingrediens som gör pannkakan extra god i dag.

Den här texten ingick i nummer 6 år 2008 av tidskriften Martha

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s